lørdag 16. oktober 2010

En teori om hverdag og tidsklemma


Etter en uke i august da jeg blogget fire ganger i løpet av en uke, har jeg siden vært helt offline. Da jeg var helt sykemeldt, var det kjempekoselig å blogge og jeg leste MYE blogg. Og jeg sydde og innredet en del. Det gikk til og med så langt at jeg begynte å lage album.
Alt dette er fremdeles like koselig, men jeg får det bare ikke til å gå opp med jobb, fritidsengasjement – dessuten har jeg det travelt med å “ta igjen” for alle de ettermiddagene jeg lå i senga og måtte sove. Jeg har overskudd til å gjøre noe med barna hver ettermiddag – og det NYTER jeg
Men dette med at en ikke har (event. føler at en ikke har) tid til alt en ønsker, kalles vel tidsklemma. Jeg velger å kalle det “jordrottesyndromet”.
Jordrottesyndromet er et syndrom som de fleste husstander lider under. I alle fall ønsker jeg å tro at det ikke bare er noe som rammer oss.
Teorien baserer seg på kvalitative studier gjort over lengre tid i vårt eget hus. Samtidig som enkelte stikkprøver er blitt tatt blant venner og bekjente. Ikke nok empirisk fakta til å skrive dyptpløyende forskningsartikler, men nok til at en blondine i sin beste alder kan blogge om det som tålig god teori.
Teorien baserer seg altså på jordrottene, de som på tegnefilmer alltid hopper opp igjen på uventede og hittil ukjente steder – i det Onkel Donald har tettet igjen alle de andre hullene.
Hos meg er det først og fremst kjøleskap, boder og klesvask som representerer jordrottehullene. Rotet er jordrotten.

Energi til minst fem blogginnlegg forsvant da eldstedattera feiret seksårsdag på SFO. Jeg sydde, laget, skrev lister og kjøpte pynt til den store gullmedalje. Noen har ikke lært en døyt av halvannet år med tretthetssyndrom... Men min kjære tar seg utvilsomt godt ut i kongekappe og "kongelig budbringer"-kappen min, synes jeg.

For er det ikke sånn, at i det du tror du har sortert, ryddet og vasket det som vaskes kan, så hopper jordrotten opp, peker nese, greiper og ler? “Du klarer aldri å ta knekken på meg!” Når alle rommene ser fine ut, så velter det grønn og hårete mat ut av de innerste kroker i kjøleskapet. Når kjøleskapet er tatt, så har katten vært en tur på boden og skvettet litt i en krok (den siste du ser i), samtidig som lillesøster har veltet tre av de femten bæreposene med tomme brusflasker (vi har ingen sparekonto, men mange tomme 1,5 l flasker). Og når du har boden under kontroll, så lukter du at klesvasken burde vært tatt. Og så er det bilen. Den er vårt personlige evigvarende jordrottehull. En slags sareptas krukke for søppel og rot. (Derfor la vi nettopp en betydelig sum penger ((som vi slettes ikke har)) i ny bil, som en slags inspirasjon til å ikke oppbevare femten brødskalker i baksetet til enhver tid. Dyr, men effektiv løsning.)

"If you can`t beat them..." Jeg er ikke særlig god på det der med kake. Jeg forsto raskt at "elegant" ikke er noe jeg mestrer - og fylte derfor heller på med alle e-stoff kakepynttingene jeg rasket med meg fra Danmark i sommer!

- Jeg er sikker på at det blir mye fortere rotete hos oss enn hos andre, sa jeg til min kjære en dag vi begge lå på knær og vasket flekker under spisebordet i påvente av gjester. (Hvordan hadde det sett ut her om vi aldri fikk gjester? Det er nemlig de eneste gangene alt ser ryddig ut. Bodene er selvfølgelig stengt av når gjestene kommer. Og alle i familien er fint inneforstått med at ingen, absolutt ingen, uansett situasjon, åpner døra til garderoteskapet foran andre.)
- Det kan det ikke være, sa han. Og jeg tror kanskje ikke han kalte meg for sin kjære der og da.
- Jo, sa jeg.
- Det finnes de som alltid har det ryddig til enhver tid. Husstander hvor innehaveren tilbakelent kan si ”du finner det i skapet” uten å være redd for at den besøkende skal bli skadet av ras med ubretta klær som er presset inn i skapet, tomme brusflasker som ligger og venter på å bli båret ut på boden eller vaskemiddel som balanserer i et overfylt skap på badet. Det finnes faktisk hus hvor en kan komme uanmeldt innom en torsdag ettermiddag, og så kan en sette seg ned i sofaen uten og først måtte rydde vekk tre sabeltannfigurer, en klesvask, to PCer og en brødskalk.
(Jeg har sett det i "Frustrerte fruer" og på blogger, i alle fall.)

Det er én ting jeg prøver å få tid til i høst - og det er bading i sjøen! Her er jeg fra forrige søndag. Tror jeg roper like mye her som under fødsel. Men det skal visst gjøre godt for helsa. Og DET blogger jeg om: bombehopp.blogspot.com.

Min kjære ser oppgitt på meg. Snakker en hel del om simple living og livskvalitet.
Jeg må visst leve med jordrottene, viser det seg. Mennesker uten personlig kjennskap til jordrotter har visst ofte verre ting å streve med, mener han.
Og av og til er visst jeg også en jordrotte de andre i huset må leve med.
Javelja.


(Skrev om teorien første uka jeg blogget. Men da var det stort sett bare Janne Lillan som leste, og hun syntes det var kjekt å lese om nettopp dette- så da brukte jeg noe av det igjen. For deg, min aller beste Janne!:)


19 kommentarer:

 1. Jeg tror du er inne på noe her, altså. Til tross for en noe beskjeden mengde undersøkte, tror jeg likevel at vi ut i fra tidligere undersøkelser gjort om området kan generalisere litt. Jeg støtter imidlertid ditt valg av kvalitativ fremfor kvantitativ metode på dette feltet.

  I Bustehjemmet har vi nokså sirlig orden i skapene; det er verre på utsiden av skapene (derfor det er ryddig i skapene kanskje?). Men, jeg tror det er en vesentlig forskjell på hvorvidt det bor barn i et hus, og hvor mange? Også om det bor menn der. Mannen roter mest. Kremt. Også vi har kjøpt ny bil, og det hjelper faktisk mye på rotet og skiten i den. Strøken. Det var aldri den gamle.

  Nuvel. Vi får fortsette å jakte jordrotter, og så må du ha en toppers helg! Hyggelig med et innlegg igjen ;-)

  Busteklem

  (Stikk innom og bli med på give away hos meg da? :-) )

  SvarSlett
 2. Vi har det bare ryddig og rent. Det hersker fullstendig orden i våre 42 kvm. AHAHAHAHAA!!!

  SvarSlett
 3. Du klarer å sette ord på de frustrasjonene som ligger der og murrer... TAKK for gode innlegg Karen! Alltid et høydepunkt å lese bloggen din!
  Glad i deg. Elisabeth i vraget

  SvarSlett
 4. Godt sagt! Eg kjenner meg igjen! Men trur det er ganske normalt med både jordrotter og hybelkaniner. - Og x antal folk som roter og 1 stk som maser og prøver og rydde, men alltid vert like oppgitt. For som du seier vips så er der ei jordrotte igjen.
  Dei fleste heimer er heilt sikkert ikkje like glansa som det som vert vist fram på mange bloggar!

  SvarSlett
 5. You said it, girl!!
  Dette tror jeg ikke det er mange som IKKE kjenner seg igjen i....og bare så det er sagt: de som alltid har det ryddig har IKKE små barn ;)
  Her i huset er vi tre, og alle er relativt rotete av seg. Dvs, jeg roter jeg og - men samtidig går jeg hele tiden og rydder. Og det er det visst bare jeg som gjør :S
  Og er det ikke det ene så er det det andre. Med oppussing å gjøre i tillegg så blir det liksom litt for mye av det gode. Jeg skjønner ikke at vi putter alt det ansvaret på oss selv ;)
  Det blir vel bedre en gang, eller!??!
  Ha en fortreffelig helg, med eller uten jordrotter!
  Klem fra Barbro

  SvarSlett
 6. Hahaha...
  Så herlig innlegg. Du skriver så bra!
  Ønsker deg en super lørdagskveld!
  Klem

  SvarSlett
 7. Eg føler denne jordrotteproblematikken har forfulgt meg heile livet, anten eg har vore ein eller to. Den forsvinn nok ikkje heller no etter at vi blir tre om ei lita stund...Er jo ei slags "trøst" at ein ikkje er aleine ;)

  God helg!

  SvarSlett
 8. Fantastisk å lese dette her jeg sitter dønn sliten med jordrotter, hybelkaniner og verdens trøtteste sønn. Hva er vel bedre for dårlig husmorsamvittighet en en annen husmors bekjennelser!!! Tror aldri helt de jordrottene forsvinner jeg. Iallfall ikke hos oss!! Ha en fortsatt strålende helg! (og gleder meg til neste innlegg, har savnet deg!)

  SvarSlett
 9. Så gøy å høre fra deg igjen, du bare må blogge oftere for bloggen din er en av mine favoritter.
  Jeg er super imponert over kaken du laget forresten, når du klarer å lage en sånn kake må, får du heller bare ha rotete skap. Det har jeg også nemlig, klesskapene våre ser ikke ut.

  SvarSlett
 10. Jordrotter... Er det altså det:)
  Det er godt å høre at også andre har rotete skap og rom:) Vi har det helt ryddig kanskje bare noen timer pr. uke. Vi klarer bare ikke å finne plass til alle tingene og dermed blir det kaos. Jeg har sluttet å forvente at det skal holde seg ryddig over tid.

  En fantastisk kake altså:)
  Og moro innlegg, som vanlig.
  :) Ha en fin lørdagskveld!! *

  SvarSlett
 11. Kjempe artig lesing!!! Her bestemmer jeg meg hver uke for å klare å holde det ryddig, men det sklir som regel alltid ut, jordrottene er raskt på plass igjen... Kjenner meg godt igjen i det når det kommer folk så er det som regel strøkent, bare ikke noen åpner på feile dører!! Godt å høre at du har overskudd til familien iallefall, det er jo det viktigste!!!!!! Uansett kjekt å lese hos deg igjen!!
  Kos deg med helg!!!
  Klem Annette

  SvarSlett
 12. Å, ja, de jordrottene finne her også. Jeg har delvis resignert. Og hver gang det er besøk så dreper vi noen av disse rottene. Jeg har også hørt om sånne rottefrie hjem, men vet du, jeg har ikke sett noen i virkeligheta ennå.
  Kaka var himmelsk, kongen flott kledd. Ta vare på deg selv, du er supertøff som svømmer i havet.

  SvarSlett
 13. Først: Herregud - du har hele kroppen under vann i oktober! (jeg er Pysa sjøl)
  Og jeg er overlykkelig hver gang noen forteller om rotet sitt. Vi har det også noen lunde ryddig/rent når det ventes gjester. Og det er veldig greit å ha det rotete - sånn til daglig: Da skal det så lite til før man føler det er ryddig. Det er ikke det at jeg liker rot. Jeg missliker det. Sterkt. Men vi klarer ikke holde det ryddig. Det tar for mye av verdifull tid med ungene og andre kjekke mennesker. Og det er det ikke verdt.

  Flotteste kongen. Nydelig kake. Godt jobba!

  SvarSlett
 14. Jordrotter, jeg har dem overalt! Hjemme, i hvert rom! Hverdagen er saa stappfull av jordrotter at jeg har gitt opp aa holde oversikten. Har faktisk begynt aa sette ut mat til dem. Det er bare aa begynne aa like dem, de har nemlig ikke tenkt seg noen verdens steder, ser det ut til.


  Fin soendag til deg!

  SvarSlett
 15. Takk for det nye innlegget kjære beste venn ♥

  Det er så godt å ha et navn på frustrasjonen!! Jeg blir sprø av husarbeid og rydding.. Satser på lønnsforhøyelse og vaskehjelp..hihi ;))

  Utrolig koselig å se innlegg fra deg og ikke minst høre at du har overskudd igjen!! Ingenting som gjør meg mer glad ♥

  Ha en super helg tøffa!! Tenk å bade NÅ!! Jeg bader ikke på sommeren engang...

  Klem

  SvarSlett
 16. Dette var en super teori, og jeg vil så absolutt si,basert på egne erfaringer og observasjoner, at den holder vann og er statsitisk signifikant. Alle jeg kjenner har det sånn - og min lilla familj i særdeleshet.

  Hos oss er det jeg som rydder det som blir ryddet - og det er jeg som får beskjed om at jeg er masekjerring (og det er jeg også) og at jeg må fire på kravene. Akk ja. Det er nok enklere for enkelte at jeg firer på kravene enn at enkelte begynner å plukke opp sokkene sine.

  SvarSlett
 17. Jordrottene koser seg her i heimen også. Og idet jeg leser innlegget ditt, kommer jeg til å lure på hvorfor i huleste bruker jeg så mye tid på å blogge og lese blogger når det er så mye annet å gjøre. (ikke bare rydding, men det å lese en bok, skrive på "romanen" min, ta frem malesakene etc) Huff, ja, mange burde, skulle. Men det er litt rekreasjon å drive med blogging, da. Og sosialt. Så da så..

  Også til bildene; helskjønn kake! Tror min frøken hadde blitt vilt begeistret om hun hadde fått en slik en til bursdagen!

  -Og svømme? Ute? NÅ? Brrr..... Jeg er imponert!

  SvarSlett
 18. Jordrotter her også og det siste året har de søren med formert seg noe helt vannvittig -ja for de er jo å finne overalt!! Ja til og med i hagen har jeg opp til flere akkurat nå...

  Wow for en kake, så flink du er!!! Og ja mannen var virkelig flott i den blå kongekappen. Skulle veldig gjerne vært en flue på veggen i et av deres prinsesse selskap for jeg er overbevist om at bedre bursdagsarrangører skal en lete lenge etter!!

  Jeg er imponert over at du klarer å dukke deg i sjøen enda, var det dine rop jeg hørte forrige søndag da jeg gikk tur..på andøya..?? hihi...

  Nei nå er det på tide å finne loppekassa, skal overse jordrottene på vei opp til soverommet kanskje de forsvinner da....??*håpe, håpe* hvis ikke kjører jeg på med "pytt, pytt" dager fremover..

  God natta. Klem

  SvarSlett
 19. Digger deg og dine, og skribleriene dine!!
  Klem fra Vragesløyfen!! :)

  SvarSlett