torsdag 27. mai 2010

Lille store jenta mi...

Førskolejenta har pyntet for anledningen med løvetann i bakgrunnen...

Så rart å se den lille tulla på skolebenken. Det er jenta mi, og jeg kjenner igjen det uttrykket i henne som viser at akkurat nå er hun så glad og spent at hun nesten sprekker. Hun blir stille, konsentrert og smiler lurt. Innimellom kikker hun bort på meg - der jeg står på andre siden av klasserommet - og hun løfter litt forsiktig på øyenbrynene mens hun smiler. Tommelen opp fra mor, og jenta dulter fornøyd borti venninnene.
Jeg kikker meg rundt i rommet. Og ser mødrene som jeg gikk i barselgruppe med. Er det allerede seks år siden vi gledegruet oss til fødsel?
Jeg tror noen må ha regnet feil en eller annen plass. For følelsen tilsier at det var noen måneder siden...

Jentene våre fikk en statue hver til dåpsdagen. Det føles heller ikke lenge siden. Merkelige greier...

Men jenta har altså vært på førskoledag. Rart og fint.
Jeg tror hun får det godt på skolen.
Blant annet på grunn av menneskene som skal følge henne opp. For henne er de mennesker med makt - og der jeg står blafrer ansiktsetikk og nærhetsetikk gjennom hodet. Å overgi barnet sitt til andre mennesker er jo i bunn og grunn skummelt. Men det kan også være en berikelse. Jeg vet at disse menneskene på noen områder kan gi henne mer enn det vi som foreldre kan. På noen områder skal disse menneskene bli bedre kjent med henne enn det vi er. De skal forme henne, de skal trøste henne og de skal le med henne. Mens jeg ikke er der.

Derfor er det fint å se dem møte barna. Oppmerksomme, åpne og lyttende. På kne - slik at de ser barna i øynene. Men også hoppende, dansende eller liggende på gulvet med en lekehund - hvis det er det som kreves.

I morgen skal disse lærerne streike. Om de vil eller ikke. Jeg synes disse menneskene er verdt hver krone i lønnsforhøyelse. De skal forme barna - gi dem trygghet, raushet, kunnskap og empati. For meg høres det ut som en veldig viktig jobb...

Min mann (som også skal streike. For å spille med åpne kort i dette lettere politiske innlegget) slentrer forbi her nå og spør om jeg er i det seriøse blogghjørnet igjen. Litt, svarer jeg. Men jeg skal ta med en liten historie fra slutten av dagen:

Førskolejenta er glad i å klippe, tegne og lime.

Datteren og bestevennen har vært sammen i HELE dag. Det har vært en morsom, spennende, - men også slitsom dag. Og sånn litt utpå ettermiddagen var spenningen til å ta og føle på. Ingen ville være venn med den andre, og alt den andre gjorde var teit.
- Jeg skal aldri leke med ham igjen, sa datteren min og stirret olmt på vennen som gikk noen meter foran oss.
- I alle fall ikke før til høsten...
- Til høsten? Hvorfor det? spurte jeg.
- Jo. Fordi på skolen er det en regel som sier at ingen har lov til å si "nei" hvis noen spør om de vil leke med dem. Så når vi begynner på skolen må jeg jo leke med ham...

Tre minutt etter marsjerte de lykkelig bortover veien og sang den lokale skolesangen for full hals. Bestevennene.

15 kommentarer:

 1. Så koselig :) Jeg så det for meg. Uff, det er nok ikke bare lett det der med å slippe ungene fra seg. Men heldigvis har de bare godt av det, og det er av slikt de blir gode mennesker. Blir spennende å høre videre hvordan det går.
  Ha en god tullefilmkveld ;)

  SvarSlett
 2. å, for et godt innlegg! det er noe med å stoppe opp og tenke over hva andre mennesker betyr for våre kjære små :)
  ønsker deg en strålende helg!
  klem fra Barbro

  SvarSlett
 3. Ja, gurimalla så viktig disse andre voksenpersonene er i livet. Og som regel gjør de en fantastisk jobb med ungene våre. Jeg kaller fremdeles min første lærer for "Frøken".. eh Aud. Hun var varm og god og mild og snill og passe streng. Jeg ELSKET henne. Hadde henne ut 6. klasse!! Hun betydde mye for meg som barn. Jeg er spent for min eldste som skal på videregående.... Og to minste i barnehage. Lykke til med skolestart!

  SvarSlett
 4. Hei,hei, det er bare meg!
  Du, jeg måtte jo inn å titte litt nærmere på denne bloggen din, og nå ble jeg nesten rørt til tårer her jeg sitter. Så utrolig koselig du skriver, her vekkes minner! En spennende dag over for både liten og stor, -en liten 'stor' merkedag...

  Klem Louise

  SvarSlett
 5. Du har masse å glede deg til, å bli skolemamma er en et nytt kapitell. Jeg sto og hylgråt 2. skoledag da Jacob tok skolebussen og jeg så han forsvant avgårde hoppende bak i bussen. 1. skoledag går veldig greit da er man jo med. 2. skoledag derimot er den dagen da man griner fra morgen til kveld.

  SvarSlett
 6. Så nydelig innlegg vennen ♥ Satt med klump i halsen og tårer i øynene.. Synes ikke det er lenge siden jeg fikk vite du var gravid og vi var på besøk for å se det lille vidunderet for første gang ♥ Hun har vokst og blitt ei skjønn, søt og nydelig jente som vi alle er så veldig glad i ♥

  Tiden går så altfor fort.. vi må passe på å nyte hvert øyeblikk!

  Hun var så skjønn igår, skikkelig stolt og stor skolejente!!

  Ha en fin dag vennen. Vi drar østover idag :o)

  Glad i deg
  Klem

  SvarSlett
 7. Tida flyr. Husker dagen du ringte og fortalte du var gravid som det var i går. Hun kommer nok til å stortrives på skolen.

  Ja, til lønnsøkning til lærerne! De gjør en ypperlig jobb (som regel). Krysser fingrene for en streik med resultater for de.

  Ha en fin helg, kjære du. Med glede, avslapping og ny styrke.

  Glad i deg!

  Stor klem

  SvarSlett
 8. Dette var jammen et innlegg med mye fint - først ble jeg litt rørt av førskole-delen - så litt "sint" pga det med streikinga - de fortjener det BESTE de lærerne vår og så på slutten måtte jeg smile pga de to små bestevennene.. Herlig innlegg!

  Jeg ble egentlig litt oppslukt i å prøve klær jeg....skal på GP-party i morgen og da må man finne fram glam & bling bling:-) Men - nå er det tilbake til husarbeid. I en sommerkjole...etter all prøvinga. Ha en fin dag du også.

  Klem klem

  SvarSlett
 9. Så flott innlegg!
  Og takk for at du støtter oss i streiken. Takk for flott kommentar hos meg også!

  Jeg både håper og tror at det er mange foreldre som deg der ute - som støtter oss lærerne.
  TAKK!!!
  Det betyr faktisk veldig mye. At noen setter pris på arbeidet vårt og ser hvor mye jobben betyr for oss.
  Jobben betyr mye for oss og barna betyr også veldig mye!

  Går inn i en litt rar periode nå, streike har jeg ikke gjort før...
  Håper bare vi ikke streiker helt til sommerferien. Da får jeg jo ikke sagt god sommer til barna mine og gitt dem en god klem!

  Stor klem fra størstepia

  SvarSlett
 10. Hei, så flott blogg du har. Første gang jeg er innom her, men la meg til som følger så jeg kan følge deg videre jeg. Kjempeflott innlegg, og gratulerer med snart skolejente :) Ønsker deg en riktig god helg. Klemmer fra Elin

  SvarSlett
 11. Hei vennen,
  Herlig innlegg! I dag har jeg hatt junior hjemme fra skolen og ja jeg støtter lærerene i streiken!

  Husker veldig godt førskole dagen til junior for et år siden. Og første skoledag sitter friskt i minne, mange forskjellige følelser som surret rundt i kroppen på samme tid da ja.. syntes det var veldig rart at han plutselig var blitt sååå stor. Tårene presset på men vet ikke om jeg var glad eller trist.. hihi.. følte meg på en måte litt uforberedt -en ny spennende tid.

  Han var kjempe klar for å begynne på skolen og nå er snart 1.klasse gjennomført. Dette året har flydd og er så utrolig stolt av min lille skolegutt. Syntes de har lært utrolig masse dette året og skoleåret har gått over all forventning.- læreren og klassen er også helt super!

  Ha en herlig helg.
  Klem

  SvarSlett
 12. Så fint du skriver! Jeg blir helt rørt:)
  Ja jeg tenker det er spesielt med førskolen...
  Her er dèt noen år frem i tid, men som du skriver; tida går fort :)

  Koselig historie med bestevenner. Skjønne:)
  Ønsker dere alle, store og små, en herlig lørdag.
  Klem Vivian

  SvarSlett
 13. Åååå....nå gleder jeg meg til å sende gutten min på skolen om 5 år! :D

  Sånn var jeg og bestevenninna mi også fra 1-klasse og frem til vi var voksne faktisk. Nå er det heller sjelden at vi krangler, men sier heller aldri nei om hun spør om jeg vil leke!

  Masse klemmer herifra...og ha en fortsatt fin mandag. (Ja, jeg tror det er mandag nå...)

  SvarSlett
 14. Hei vennen.
  Så koselig med overnattingsbesøk! (: ja ikke lett å falle til ro da...
  Så bra at du ble glad for nok en velfortjent award!!

  Ønsker deg og dine en herlig uke -ser jo ut som sola skal være hos oss hele uka. HERLIG!!
  Nattaklem fra Cecilia

  SvarSlett
 15. Den nydelige bloggen din fortjener en oppmerksomhet. Det ligger en Award til deg inne hos meg.

  SvarSlett