søndag 16. mai 2010

Flått og fred og sånt


Hatten av for 17.mai!

Jeg lister meg så stilt på tå, for jeg skal ut og røve. Eller henvise til, som vi også kaller det. Og bare så det er sagt, det er et litt annerledes blogginnlegg i dag. I anledning 17.mai. 
Det er rett og slett Aftenpostens Sven Egil Omdal jeg stjeler fra, han som har skrevet en veldig bra artikkel om monsterjournalistene. Han skriver:
"Hele vinterene ligger de i en slags halvdvale. (...) Men en dag, vanligvis midt i april, rister de på hamsen og blinker skremt mot vårlyset, monsterjournalistene har våknet.
Oppgaven deres er å skremme livslysten av leserne. Ikke ved å skrive om de virkelige farene, som alkohol (400 brå dødsfall i året), trafikken (300 dødsfall) eller psykiske lidelser og ensomhet (500 selvmord i året), men om monstermidd i madrassen, drapsmaneter i sjøen og farlige flått i småskogen. Du må ikke sove, midden kan ta deg. Du må ikke bade, manetene brenner. Og du må for all del ikke gå en tur på stien, der ligger gjenger av flått i usselt bakhold."
Meg, min mann og midden. 

Og Omdal har samlet sammen noen eksempler fra monsterjournalistenes skriblerier:
"26. april meldte vg om «Huggorm, flått og snegler underveis». To dager senere advarte avisen over en svart helside om «Skrekkparasitt i saltvannet», og dagen deretter var hele førstesiden preget av en varseltrekant med en tusen ganger forstørret flått. Tittelen over dobbeltoppslaget på side seks og sju var: «Eksperter varsler ekstrem flåttsommer». De som klarte å få såpass bukt med panikken at de faktisk leste artikkelen, fikk vite at ekspertene ikke er sikre på om det blir så mye flått i år, og at antallet nye tilfeller av borreliose gikk ned i 2009."
Så skriver Omdal videre på sin innsiktsfulle, skarpe og satirisk morsomme måte, om sin bekymring over hvordan monsterjournalistene synes å ha mutert til dommedagsbyråkratene. Som skriver om terror og svineinfluensa og som får oss til å føle at vi lever under konstant trussel. 
Vel, hva har dette med 17. mai å gjøre?
Alle barn skulle hatt rett til... å leke trygt.

Jo, for en del år siden jobbet jeg som frivillig i et krigsområde i et års tid. Krig er grusomt, taktløst og fælt. Etter jeg bodde der, har jeg feiret 17. mai med en helt annen følelse. 
Jeg er så glad over å bo i et fritt land. Jeg er så glad for at jeg kan regne med at barna mine har muligheter for å vokse opp og gå på skole, leke i skogen - etter all sannsynlighet overleve influensa og omgangssyke.
Jeg synes det er litt trist at vi bruker så mye spalteplass og tid på tema som midd og flått. Av og til kan de små utfordringene få vokse seg litt vel store... 
Jeg har snakket litt med ungene mine om det jeg vil de skal vite om nasjonaldagen vår (her får vi jo lov til å være opptatt av forskjellige ting): Vi er så heldige som får bo her. Men det er ingen grunn til at vi har fortjent mer enn andre mennesker i verden å ha det så fritt og trygt.
Og for å hoppe tilbake til de nære (ikke små) ting: Bunadskjortene er ikke strøket. Men det nærmer seg. Skoene, flaggene og sløyfene er imidlertid under kontroll. Og det er røde, hvite og blå blomster på trappa). 

17 kommentarer:

 1. Veldig enig ang. monsterjournalistene. Man må bare lukke øya for sånne artikler. Og ja, vi har all grunn til å være glade for å leve i Norge. Det burde vi tenke oftere på, som når vi klager over bensinprisen eller at naboen henger ut klesvask på en søndag.

  SvarSlett
 2. VELDIG SANT! Vi har det ubeskrivelig godt. Media, med sin sterke makt, kunne hatt behov for å utvide perspektivet litt og avdramatisere mindre alvorlige saker...
  God 17.mai og feir så det suser:)
  PS:Nydelig bunad!

  SvarSlett
 3. Hehe. Ja, de er gode på monsterjournalistikk i disse tider. Jeg takker meg til, for da er det i alle fall ikke så mye mer alvorlig som har skjedd i landet vårt i det siste. Men de glemmer vel ut en og annen grusom krig der ute i verden. Litt navlebeskuelse, eller madrassbeskuelse er vel lov, men det er ikke gøy. Det skaper snakkiser da. God 17.mai feiring, med en flott bunad, ønsker jeg deg :)
  Ps: Takk for fin kommentar hos meg. :)

  SvarSlett
 4. Flott innlegg :) Det er viktig å være takknemlig for at vi får bo i dette trygge landet ( selv om det ikveld går over hundre mennesker i gule vester for å passe på her på øya..:) Men det er trygt og godt da )

  Her er alt klart og vi gleder oss til imorgen :) Gleder meg til å se deg og dine imorgen!! Du er SUPERMAMMAN!!! Stolt av deg!!

  Klem ♥

  SvarSlett
 5. Jeg er veldig enig i det du (og Omdal) skriver. Vi har det godt som i det hele tatt har slike bekymringer som flått og midd.

  Ønsker deg og dine en strålende feiring i morgen :-)

  Klem*

  SvarSlett
 6. Kjempeinnlegg! Det er så sant det du sier, vi glemmer hva som er viktig det meste av tiden. Tiden er vel det vi er mest opptatt av - den tiden vi føler vi IKKE har. Vi må bare bli flinkere til å bruke den tiden vi HAR riktig :)
  Vi har det så godt, uten å sette pris på det!

  Uansett - ha en strålende dag i morgen!
  Klem fra Barbro

  SvarSlett
 7. Hei igjen:)
  Kommentaren fra deg inne hos meg i går, er den første jeg har fått, hvor jeg har blitt helt satt ut. Jeg hadde lyst til å ringe deg liksom...hehe, midt på natta, midt inni bunadsstryking og knappesying. Der satt jeg og leste, og ble nesten litt svimmel. Jeg jobber altså ikke innen trosopplæring, men du traff meg midt i hjertet, for jeg har tenkt veldig på akkurat det i det siste. Vi skal med 99% sikkerhet straks flytte, står snart helt uten jobb, aner ingenting om fremtia, og så har jeg sett på noen slike stillingsutlysninger- og tenkt at, trosopplæring...hmmmm, det hadde kanskje vært noe.
  Så jeg hadde litt godt av den kommentaren jeg. Takk.

  Håper du og dine har hatt en god dag, at du har kjent gleden over det gode med landet og friheten. At det er noe å virkelig rope hurra for.
  Så har du en klokhet som jeg nikker til, er så enig så enig. Vi skal ikke høre på alle 'kanskje,' og vi skal hjelpe dem rundt oss. For at det akkurat er vi som bor her i dette røde, hvite og blå landet, er både faktastisk og beint frem urettferdig...

  Klem herifra. Hvor siste knapp aldri ble sydd i, men alt ble strøket. HA! Mye vits!:)

  SvarSlett
 8. Hei! Likar denne bloggen. Legg meg til som fylgje. :)

  SvarSlett
 9. Haha..
  Flått og fred og sånt ja..
  Suverent! Kjempe bra innlegg! :D


  Hurraaaaaaaaaaaaa!

  SvarSlett
 10. Ja du (og Omdal) kan få sagt det..!! Nok et bra innlegg vennen og ja 17.mai er mer enn en fridag med tog -pølser og is.

  Bilder av forstørret midd som vi nordmenn har i sengen har jeg virkelig ikke behov for å se på helside etter helside - vi har nå hvertfall en seng hvor midden kan få boltre seg i.. og et hjem med "skumle" hybelkaniner som kan fremkalle diverse allergier hos store og små...

  Vi har det godt, så det er viktig og få opp øynene til tider og sette pris hverdagen og livet.

  Håper dere hadde en fin feiring i går. -har jeg nettopp tatt farvel med min kjære som nå er på jobbreise, retning Houston. Han kommer ikke hjem før slutten av mai. Savner han allerede.. sukk.

  Ønsker deg en herlig dag.
  Klem fra Cecilia

  SvarSlett
 11. Åh, nå kjenner jeg at jeg gleder meg til agurksesongen kommer, og til vi tre journalister som blir sittende ved desken skal lage ei hel avis/et radioprogram/et web-innslag helt alene fordi alle andre har ferie, og det er bare flått, jordbær eller væreksperter som er tilgjengelig for intervju, og alle røddager er over eller venter til høsten....og sola steiker mens vi må sitte inne med flåtten, og, og, og....

  Jag tror, jag tror på sommaren, og det gjør også Sven Egil Omdal tenker jeg.... For han har ferie! :D

  SvarSlett
 12. Åja, 17. mai er vel overstått her. Nasjonalismen har senket seg over heimen, og planlegger å bli noen dager. I den anledningen gir jeg deg Prima Vera med "Det er Norge som er best"

  For det er nordmenn som er bra, det er nordmenn som er best.
  Alltid nordmenn som kan drikke mest og spy villt på hver eneste fest.
  Og den kjekke norske mann, han vil vise hva han kan
  Han drar ned til sydens varme land for å vise at han er mann.

  Hurra for Norge, 17. mai og olje og alt det derre der. (Hei)
  Hurra for Norge som gir til Sverige alt det de har fra før (Hei)
  Duttedatten, duttendatten….

  Hurra for Norge som kjøper alt skrotet svenskene vil bli kvitt. (Hei)
  Tra-la-la-la-la.... (Hei)

  Det er Norge som er bra, det er vårt klima som er best.
  En forfrysning det er det vi lengter til når sommeren er som best.
  Vi får bare drikke vann her i dette frie land
  Og jeg synes synd på han som prøver å lage seg en dram.

  Hurra for sludd og regn og snø, vi fryser jo spent i hjel. (Hei)
  Duttendatten, duttendatten….

  Hurra for melodi Grand Prix som stadig går like bra. (Hei)
  Duttendatten, duttendatten….

  Hurra for Norge, 17. mai og olje og alt det derre der. (Hei)
  Bruttendatten, duttendatten….tjo hei – ja

  SvarSlett
 13. Hei vennen.
  Må jo si at det var litt rart å se seg selv i avisen...hihi.. men nå er det overstått og journalisten sendte meg heldigvis en beskjed i forkant slik at jeg var litt forberedt på når det kom på trykk. De kontaktet meg via bloggen og lurte på om de fikk komme på besøk -så etter at jeg fikk tenkt meg om et par uker så hoppet jeg i det. hihi..

  Litt skummelt samtidig som litt gøy. Ja håper jeg får merket av London snart!! Og fikk jo ikke akkurat noe mindre reiselyst etter å ha hørt hvor flott tur dere hadde dit.

  Ha en helrig dag, klem

  SvarSlett
 14. Veldig sant - viktig å ikke glemme hvor fantastisk heldige vi er!!!:) Og helt enig, JA til menn i bunad!! Mannen min er litt på gli, jippi!!:)

  Har visst gått glipp av mye her siden sist- fin 30åring du har blitt - og herlig bilde av dere 2!!:) lo høyt av Mr.Darcy-kommentaren...!:)

  Og tusen takk for alle de gode kommentarene du legger igjen hos meg støtt og stadig - du får meg til å smilesmile!! Du er god!!! Ha en nydelig dag;)

  SvarSlett
 15. Godt skrevet! Vi har det veldig godt, ja!
  Jeg tror at det å bo en periode i et fattig land gjør at du virkelig skjønner hvor bra vi egentlig har det, at ting vi tar som en selvfølge, absolutt ikke er en selvfølge for de fleste andre.

  SvarSlett
 16. Heisann - kom tilfeldigvis forbi! Leste den artiklen selv, og jeg likte den enda bedre denne gangen. Flink er du, til å "henvise". Elsker dessuten (ikke ta det bokstavelig) damer med humor, så jeg kaster meg på som følger!

  (Tipper du er "en sånn som er sent oppe" :)
  Klem
  Lilli

  SvarSlett
 17. Ønsker deg en heeeerlig langhelg. Og ja det blir litt mindre tid til blogg og data når sola skinner slik som nå!
  Nyt sola og varmen.

  Klem fra Cecilia

  SvarSlett